понедельник, 12 мая 2014 г.

Модуль 11. Рефлексія


          З усього того, чому я навчилася на цьому тренінгу, на мою думку, найефективнішим для навчання моїх учнів, буде можливість оцінювання власних навичок з самоспрямуванням у навчанні, що допоможе учням самим ефективніше планувати власні досягнення кращих результатів, без сторонньої допомоги. Учні мають уміти працювати самостійно, в команді і в малих групах для того, щоб навчитися визначати та використовувати цілу низку інструментів та ресурсів, якими володіють інші члени команди, ризикувати та навчатися на своїх помилках.
Коли учні мають можливість продемонструвати свої знання та навички, можуть показати свою здатність презентувати ідею або висновки за проектом, представити ці ідеї чи продукти своєї діяльності для інших, отримувати від інших думки про створений продукт проекту, вони розвивають власні навички та вчаться один від одного. Демонстрація знань та навичок дозволяє учням надавати зворотній зв'язок один одному, самостійно оцінювати свої власні сильні сторони та визначати напрями, де їм потрібно покращити результати власного навчання.

среда, 7 мая 2014 г.

Модуль 10. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені зясувати мою роль фасилітатора в навчанні учнів за методом проектів, а саме - активізація визначених функцій педагогічного процесу потребує переосмислення ролі та функцій педагога. Гуманістичні підходи до навчання передбачають пріоритетність адаптаційної та організаційно-консультативної функцій педагога. Педагог стає насамперед фасилітатором та консультантом, радником учнів. Фасилітатор організовує роботу учнів, сприяє розвитку їх особистісних якостей, допомагає ідентифікувати проблеми і приймати рішення.
         Мета фасилітації – організація ефективної роботи учнів на засадах гуманізму, особистісного саморозвитку, конструктивної взаємодії. Обговорювали те, як можна використовувати різні техніки постановкизапитань. Створювали презентацію, документ, таблицю та веб-ресурс для того, щоб підтримати навчання, що будується навколо навчальних потреб. Створили план впровадження теми та створювали документ для фасилітації; Визначили наявність усіх складових свого портфоліо, знайшли Інтернет-ресурси з професійного розвитку освітян.

четверг, 24 апреля 2014 г.

Модуль 9. Рефлексія

     Учителі хочуть, щоб знання, вміння та навички учнів відповідали вимогам навчальних програм та різним стандартам і при цьому було реалізовано особистий потенціал кожного учня. Але кожен учень відрізняється інтересами та навчальними потребами.
     Коли навчальні потреби кожного учня задовольняються, в них підвищується мотивація навчальної діяльності, зростає інтерес до навчання, і, відповідно, - покращуються оцінки. Кожному учню потрібна індивідуальна підтримка та адаптація навчального матеріалу до його особливостей.
     Вивчаючи даний модуль, я зрозуміла, що:
  • ефективність навчання підвищується, якщо процес навчання побудований навколо інтересів та потреб учнів;
  • учителі повинні працювати з учнями, щоб допомогти їм розвинути навички самоспрямованості, тобто не лише давати можливість виконувати роботу за інструкціями, а й навчати учнів ставити їх власні навчальні цілі, планувати власну навчальну траєкторію, планувати, реалізовувати та оцінювати свою навчальну діяльність щодо реалізації поставлених цілей. Самоспрямованість є дуже важливою рисою, адже вона допомагає бути успішним у школі, особистому житті та на роботі;
  • ефективність навчання підвищується, якщо процес навчання диференціювати у таких напрямках: зміст, процес, результати, навчальне середовище.

четверг, 17 апреля 2014 г.

Модуль 8. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені обдумати, що означає "оцінювання, зосереджене на потребах учнів", а саме:
  • оцінювання повинне здійснюватися протягом виконання проекту та включати оцінювання усіх знань, умінь та навичок, здобуття і формування яких було передбачене у меті;
  • оцінювання неодмінно повинне акцентувати увагу на формуванні навичок 21 століття;
  • для визначення рівня розуміння учнями теми, їх знання та сформованість практичних умінь і навичок, якість робіт учнів, бажано використовувати підсумкове оцінювання.

 Для того, щоб переконатися, що створені Вами або адаптовані форми оцінювання є об'єктивними і справедливими щодо учнівських робіт, слід самому виконати завдання (наприклад, створити продукт, який мають виконати учні); переконатися, що створені критерії цілком відповідають сформульованим навчальним цілям; обмежити кількість критеріїв до найнеобхідніших. На мою думку, буде не зайвим проконсультуватися у більш досвідченого і компетентного у даному питанні колеги, який ознайомлений та працював з учнями над проектами даного типу.

Модуль 7. Рефлексія

     Як можна ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології для підтримки та оцінювання процесу навчання учнів?

     Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, яким чином створення системи формуючого оцінювання допоможе мені покращити навчальний процес, як залучення учнів до процесу оцінювання змінює їх ставлення до навчання та допоможе досягнути поставлених навчальних цілей. Як створення прикладу учнівської роботи допоможе мені уточнити очікування від вивчення теми та покращити методику навчання. Як я можу забезпечити досягнення учнями навчальних цілей при створенні ними комп’ютерних робіт до учнівського проекту. Дізнався вимоги до планування та роботи над прикладом учнівської роботи.
     Навчання, побудоване на проектному підході, допомагає враховувати індивідуальні навчальні потреби учнів та їх інтереси. Проекти вимагають від учнів вибору змісту, та оформлення результатів, також допомагають учням вивчити тему більш глибоко, застосувати нові навички, вдосконалити вже отримані навички, створити нові продукти та презентувати їх.

пятница, 11 апреля 2014 г.

Модуль 6. Рефлексія

     Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання сервісів Веб 2.0 щодо спілкування та співпраці у навчання моїх учнів, а саме:
      Матеріал даного модуля допоміг визначити переваги сервісів для співпраці учнів. Для співробітництва найкраще підходять сервіси Google, мають дуже великий функціонал і найбільшою перевагою є те, що ви лише раз реєструєтесь, і можете викорстовувати всі сервіси з одного облікового запису. Можна використовувати блоги для розгляду теми і розмітити на там всю інформацію з теми, щоб учні могли з нею ознайомитись, задати запитання, спілкуатись один з одним.
1. Як можна ефективно використовувати комунікації та співробітництво для покращення процесу навчання учнів та оцінювання?
2. Як навчити учнів безпечній роботі в Інтернеті?
3. Як використовувати сервіси Інтернету для спілкування та співробітництва, щоб покращити своє викладання та навчання учнів?
4. Електронна пошта, чати, миттєві повідомлення, передавання голосу через Інтернет дозволяють учням спілкуватися з партнерами з різних країн світу через Інтернет.
5. Блоґи, вікі та онлайн-документи для спільного редагування дозволяють учням співпрацювати в проектах завдяки тому, що учні діляться своїми роботами та коментують роботи інших в режимі онлайн.